Vereniging voor Pianotechnici Nederland

Vereniging voor Pianotechnici Nederland

Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Lettertype reset

Vereniging voor Pianotechnici Nederland

 

De Vereniging voor Pianotechnici Nederland is opgericht in 1995. Zij heeft leden in Nederland en België. Het lidmaatschap staat open voor personen, die beroepsmatig als pianotechnicus werkzaam zijn of zijn geweest, en voor leerlingen van een erkende vakopleiding.
De VvPN streeft ernaar de technische kwaliteiten van pianostemmers en pianotechnici te vergroten. Dit probeert zij op verschillende manieren te bereiken. Lees meer hierover bij "Over de VvPN".

Laatste Nieuws:

Concertagenda Pianolamuseum februari 2018

Aan alle vrienden en sympathisanten van het museum,

We zijn nog steeds heel druk met onze actie tot behoud van het museumpand en het veilig stellen van het toekomstperspectief van het museum en zijn unieke collectie. Inmiddels hebben al meer dan 18.000 mensen onze petitie getekend: https://petities.nl/petitions/pianola-museum-moet-blijven?locale=nl Het is nog steeds zinvol te tekenen, als u dat nog niet gedaan hebt, ook uw handtekening telt mee! Tegelijkertijd is het museum ook gewoon open voor de rondleidingen en de concerten, die mede dankzij alle publiciteit nu extra goed bezocht worden. Onderaan deze nieuwsbrief de tekst die directeur Yvo Verschoor deze ochtend zal inspreken tijdens de vergadering van de Raadscommissie Jeugd en Cultuur. Hopelijk worden zijn woorden en die van de componist Samuel Vriezen, die hier meermalen optrad, ter harte genomen, net als de vele tientallen raadsadressen betreffende deze zaak, die de gemeente de afgelopen maand heeft ontvangen.

Deze ochtend is hier een filmploeg die een documentaire maakt over Karsu, de getalenteerde jazz-zangeres, die zichzelf leerde pianospelen op de oude pianola, die in het Turkse restaurant van haar ouders aan de Ceintuurbaan in Amsterdam stond (en die ze later aan het museum schonken). Ze is inmiddels opgeklommen tot een wereldster!

Onze concertagenda voor februari:

VRIJDAG 2 februari om 20.30 uur: HET KOSMISCH MAGISCH OCTAAF
Magiër Ramana en componist/musicus Ben Waalwijk vormen een duo dat magie, humor, klank en kleur weet om te zetten in een weergaloos spektakel. Ramana geeft als antropoloog, etnobotanicus en beroepstovenaar vorm aan een mix van Indiase magie zoals fakirstunts, het bespelen van de nektrompet en het mentalisme. De acts worden ingeleid met autobiografische vertellingen over de oorsprong van de showbizz, volgens het perspectief van Ramana te verklaren vanuit het shamanisme. Ben Waalwijk verzorgt de muzikale omlijsting met eigen composities en is even vingervlug. Hij plaatst de wereld van Ramana in een klanktuin, maar zingt ook eigen teksten en houdt krachtige komische speeches. Beide solisten versterken elkaar op unieke wijze. Komt dat zien! Toegang € 15,-

ZONDAG 4 februari om 11.30 uur: KINDERCONCERTKan je jammen met een pianola? Dat ontdekt u bij The Pianola Singer Sessions, een wervelende jazzavond met pianola en topmuzikanten vol scats, solo’s en improvisaties. U hoort moderne jazzstandards, gespeeld door de musici naast dezelfde stukken op de pianola in de stijl van Fats Waller of Gershwin. Dan weer begint het Trio Berend van den Berg met de zangeres, dan weer neemt de pianola het over. Ontdek hoe moderne jazz klinkt ten opzichte van de pianolarollen van toen in stukken als “Tea for two” of “Ain’t misbehavin'”. Tot slot wordt van u als bezoeker ook iets verwacht: meezingen met de pianola mag! Met Berend van den Berg, piano, Erik Robaard, bas, Joost Kesselaar, drums en Harrie vd Voort achter de pianola. Special guest: zangeres Anne-Chris! Toegang €15,-, Stadspas €12,50, studenten €10,-

ZONDAG 11 februari om 11.30 uur: KOFFIECONCERT
Op de zondagmorgen een gevarieerd programma met gezellige en bijzondere muziek op pianolarollen onder het genot van een (gratis) kopje koffie. Toegang: € 10,- (Stadspas € 8,-)


ZONDAG 11 februari om 17.00 uur: PATRICIA DE LA VEGA pianorecital

De Spaanse pianiste Patricia de la Vega wordt alom gewaardeerd om haar warme persoonlijkheid en oprechte gevoelige interpretaties. Op deze zondagnamiddag kunt u genieten van haar vertolking van enkele nocturnes en ballades van Chopin en de Waldsteinsonate Op. 53 in C Majeur van Beethoven. Toegang €15,-, Stadspas en studenten €12,50

WOENSDAG 14 februari om 20.15 uur: CINEMAGIE Echte Romantiek Valentijn Special
Al improviserend op de vleugel neemt filmconcertpianist Yvo Verschoor u mee op reis naar de tijd van de stomme film. Ontdek geschiedenis op een andere manier! Laat u terugvoeren naar het fin-de-siecle in de nostalgische muzieksalon van het Pianola Museum. Kijk mee door de ogen van de filmpioniers uit 1900 en luister naar muziekrollen ten gehore gebracht door Kasper Janse. Neem je geliefde mee naar het Pianola Museum voor een hartveroverende voorstelling Cinemagie. Op Valentijnsdag een programma over verliefdheid, verleiding en aanbidding in de tijd van de stomme film. U ziet Charlie Chaplin en Buster Keaton, maar ook andere sterren van het witte doek zoals Ernst Lubitsch en Pola Negri. Voor de bezoekers van dit concert bieden wij een bijzonder arrangement in samenwerking met Italiaans restaurant Locanda. Speciaal voor u is er een exclusief 3-gangen menu samengesteld. Reserveringen voor Restaurant Locanda maakt u eveneens bij info@pianola.nl Neem uw geliefde mee naar Locanda en het Pianola Museum en uw avond uit is compleet! Toegang €15,-, Stadspas en studenten €12.50

VRIJDAG 16 februari om 20.30 uur: FEESTELIJKE PREMIERE met DUO LOEK DIKKER & FRIEDMAR HITZER
Het kersverse duo Loek Dikker en Friedmar Hitzer trad in 2016 voor de eerste maal op in het Pianola Museum. Vanavond een feestelijke premiere met nieuwe composities van pianist Loek en violist Friedmar Hitzer! Op virtuoze wijze worden muzikale sferen en stijlen uit heden en verleden gecombineerd. In de pers worden Loek’s stukken parels genoemd, Friedmar’s vioolspel als zigeunermuziek improviserend om Loek’s composities heen. www.loekdikker.nl NB: deze voorstelling is al volgeboekt. Bij voldoende belangstelling komt er een tweede concert!

ZATERDAG 17 februari om 20.30 uur: FEEST DER POËZIE “O grote moderne geluiden!” Reprise
Magisch-industrieel variété met dada, futurisme, Berlijnse cabaretliederen, magie en poëzie. In reprise daar het de vorige keer geheel uitverkocht was! Verwonderaar Arjan Van Vembde, klassiek liedduo Susanne Winkler en Daan Van de Velde en voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengen u in de frivole maar gevaarlijke sfeer van het begin van de vorige eeuw. Voor de pauze een Berlijns cabaret met magie en werk van o.a. Paul van Ostaijen, Bertolt Brecht en Kurt Weill, na de pauze een futuristische totaalvoordracht van Fernando Pessoa's 'Triomfode' met muziek en zang!

Historicus Ewoud Kieft is schrijver van 'Oorlogsenthousiasme' over de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Het boek is uitgekomen bij De Bezige Bij en werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Hij komt het programma inleiden met een bespreking van de achtergrond van de gebrachte teksten in het kader van de aanloop naar en gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. www.ewoudkieft.nl Toegang €15,-, Stadspas en studenten €12,50 / serie van drie met korting te koop bij het Feest der Poëzie: http://www.ticketkantoor.nl/shop/feestderpoezie

ZONDAG 18 Februari om 17.00 uur: “WOMEN IN MUSIC” met CLAUDIA ROLANDO, zang en MELINA MARCOS, piano
De Argentijnse pianiste Melina Marcos specialiseerde zich in Spaans en Latijns-Amerikaans repertoire. Samen met de sopraan/musicologe Claudia Rolando presenteren zij zich als de “Mujeres Argentinas” en zetten zich in voor de Argentijnse muziek. Vanmiddag presenteren zij een selectie van tango’s, populaire en klassieke composities die werden geïnspireerd of gecomponeerd door beroemde latijnsamerikaanse vrouwen. U hoort werken van o.a. Maria Ines Gomez Carrillo, Maria Teresa Maggi en Ariel Ramirez. Toegang €15,-, Stadspas en studenten €12.50

ZONDAG 25 februari om 11.30 uur: KOFFIECONCERT
Op de zondagmorgen een gevarieerd programma met gezellige en bijzondere muziek op pianolarollen onder het genot van een (gratis) kopje koffie. Toegang: € 10,- (Stadspas € 8,-)

Alle concerten vinden plaats in de muzieksalon van het Pianola Museum, Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam. Meer informatie over de concerten vindt u altijd op onze website: www.pianola.nl/Pianola_Museum/Concertagenda.html

Aanvullende informatie vindt u ook op onze Facebook-pagina. Reserveren aanbevolen: bij voorkeur via info@pianola.nl of anders telefonisch 020 – 627 96 24 Geeft u de voorkeur aan een e-ticket dan kunt u uw plaats boeken via de concertagenda op de site van Geelvinck Muziek Musea.

Hierbij nog de tekst die Yvo Verschoor namens het museum zal inspreken tijdens de commissievergadering op 1 februari (9.00 uur):

Goedemorgen, ik ben Yvo Verschoor, directeur van het Geelvinck Pianola Museum
Geachte Voorzitter, geachte Raadscommissie, geachte Wethouder,
Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om in het kort alle steun en aandacht in de media die wij in de afgelopen weken mochten ontvangen te memoreren.
De teller van onze petitie staat - binnen een maand - op 18000 plus. De petitie bevat steunbetuigingen uit de hele wereld. Ook u bent natuurlijk zeer welkom om te tekenen via petities.nl
Het Parool besteedde herhaaldelijk aandacht aan onze precaire situatie. De Volkskrant, De Telegraaf en andere bladen volgden. Aanstaande zaterdag verschijnt er een artikel in het NRC Handelsblad, de komende week in de Echo en in de buurtkrant Jordaan Gouden Reaal.
We waren te gast bij Spijkers met Koppen op radio 2, en waren herhaaldelijk op Radio 4 te horen.
Floris Kortie, Mike Boddé en Paul Witteman besteedden aandacht aan het cultureel belang van ons museum en precies op dit moment worden er in het museum televisie opnamen gemaakt van de bekende Turks-Nederlandse pianiste/songwriter Karsu Dönmez.

U bent bedolven onder tientallen, naar ik heb begrepen ruim 80 Raadsadressen, waaronder steunbetuigingen van internationale en nationale musea, verschillende collega musea uit Amsterdam, conservatoria, muziekscholen, verontruste buurtbewoners en vele musici van naam, onder wie prominenten uit de muziekwereld. Onder hen bevindt zich Reinbert de Leeuw. Hij had hier vandaag voor ons willen inspreken maar is helaas om gezondheidsredenen verhinderd.

Honderden bezoekers uit het hele land hebben in de laatste weken de weg naar het museum en onze concerten weten te vinden. Allen spreken hun bezorgdheid en verontwaardiging uit over datgene wat het museum bedreigt. Unaniem erkennen zij de waarde van wat zich binnen onze deuren bevindt. En zeggen met ons: het Pianola Museum moet blijven!

Zouden deze reacties, raadsadressen en steunbetuigingen voldoende voor u kunnen zijn, om ons museum te onderscheiden met de inmiddels fel begeerde titel 'Gemeentelijk beleidsdoel'?

Ik heb alle vertrouwen. Ik dank u hartelijk voor uw aandacht!
Met vriendelijke groet,

de museummedewerkers


Naar het nieuwsoverzicht