Vereniging voor Pianotechnici Nederland

Vereniging voor Pianotechnici Nederland

Lettertype vergroten Lettertype verkleinen Lettertype reset

Opleiding tot pianostemmer / technicus

Pianostemmer: cursus of opleiding?

In Nederland hebben we de opleiding pianostemmer/technicus die wordt verzorgd door het HMC te Amsterdam.
Deze opleiding is in het leven geroepen om:
  • De pianostemmers/technici te voorzien van voldoende kennis en vaardigheid om met goed gevolg een piano te stemmen en grote en kleine reparaties uit te voeren.
  • De klanten te beschermen tegen beunhazerij.
De opleiding is vormgegeven volgens het zogenaamde BOL- systeem (Beroeps Opgeleide Leerweg), hetgeen betekent dat het een 3- jarige voltijds MBO opleiding is met minstens 20% stage. 
 
 

Op je gehoor stemmen of met een apparaat?

 
Veel stemmers gebruiken tegenwoordig elektronische hulpmiddelen om een piano te stemmen. Echter: het is van enorm belang om ook "op je gehoor" te kunnen stemmen; soms kan zo'n apparaat vreemde keuzes maken! Als je niet het vermogen hebt om die keuzes op je gehoor te beoordelen dan krijg je vroeg of laat gegarandeerd conflicten met je klanten, want die beoordelen alles met hun gehoor! Een apparaat kan dus een handig hulpmiddel zijn, maar het is nooit een Evangelie!
Maar ik zie op Internet dat ik het in 10 dagen kan leren?
Dan is de vraag: wat leer je dan precies? Leer je dan alleen maar hoe je met een stemapparaat om moet gaan? Diegenen die dit soort cursussen geven zeggen dat op het gehoor wordt geoefend/gestemd. De VvPN vraagt zich af of dat lukt in 10 dagen. Sterker nog, het is onmogelijk om na zo'n 10 daagse cursus bij de mensen thuis te kunnen stemmen. De VvPN distantieert zich dan ook van dergelijke opleidingen, mede omdat het beunhazerij in de hand werkt. Daarbij komt dat ieder instrument vroeg of laat wel iets gaat mankeren. En als toetsen en hamers het niet goed doen of een stempen zit los dan kun je ook niet stemmen. Ieder mens kan begrijpen dat een "opleiding" van 10 dagen volstrekt ontoereikend is om een juiste diagnose te stellen, laat staan een verantwoorde reparatie uit te voeren! Feitelijk kun je in 10 dagen niets meer leren dan het meest basale van de piano; ga je met deze "bagage" een praktijk beginnen als stemmer/ reparateur, dan is dat een spijkerharde garantie voor hevige teleurstellingen, zowel voor jezelf als voor de klanten!
 
 Dus er is geen kortere weg?
 
In dit vak is het credo: "groeien kost tijd." Dit is ook wel gebleken; 2 jaar bleek al te kort om goed opgeleide mensen in de praktijk te brengen. Voor meer informatie raadpleeg de site van HMC Amsterdam. www.hmcollege.nl
 
Leer het vak van pianostemmer bij dus bij het HMC!
 

Videopresentatie van de opleiding.

Hier vindt u een videopresentatie van de opleiding: https://youtu.be/G7PLgLmAnfw